welke materialen kun je stansen

Bijna alle materialen kun je stansen. Maar wat is stansen eigenlijk? Stansen is een vorm toebrengen aan een materiaal waar de snijmachine tekort komt.

Hoe werkt stansen?

Stansen is een vorm brengen in een materiaal. Dit gebeurt door de stansmachines. Door een grote druk op het materiaal te zetten met de machine kan een ontwerp of vorm worden uitgeduwd of uitgeslagen. Het proces is vergelijkbaar met een snijmachine waar men flyers of karton recht af snijdt. Het stansen gebeurt aan de hand van een stansontwerp door de klant bepaald. Stansen laat alle vormen toe die men maar kan wensen op bijna alle materialen.

Stansen met een stansontwerp

Voordat het stansen kan starten heeft men een stans-ontwerp nodig die door de machine gaat zodat de machine weet waar hij juist wat moet uitdrukken. Het stans-ontwerp is vergelijkbaar met een soort stempel dat wordt uitgesneden uit het materiaal. Deze stempel dient de machine eerst te gebruiken zodat er net zoals het ontwerp op dezelfde manier wordt gewerkt. Specialisten maken de ontwerpen of de stempels die deze machine nodig heeft om een juiste vorm te bepalen van het te bewerken materiaal. Eens de vorm juist is bepaald, is het een vorm van bandwerk om de hoeveelheid van een bepaald materiaal in de juiste vorm te snijden. Het opmaken van een stans-tekening voor het gebruik van de stans-machine heeft te veel tijd nodig om de juistheid te bepalen van de te gebruiken stempel, die in de machine zelf komt om de verschillende materialen in een vorm te stansen.

Een overzicht van welke materialen je kunt stansen

Bijna alle materialen kun je stansen. Al het materiaal met een bepaalde hardheid of veelzijdigheid kan door de stansmachine omgevormd worden tot een bruikbaar geheel. Aluminium en koper worden het meest gestanst. Daarnaast kan ook kunststof, glasvezel, folie en rubber worden gestanst om in een juiste vorm van de band te rollen. Steen, hout en glas kunnen niet worden gestanst.

Een paar voorbeelden van stansen in de praktijk

  • Naamplaatjes drukken uit aluminium
  • Gaten maken in ronde patrijzen
  • Drukwerk in ronde flessenhangers snijden door gebruik van stansen
  • Het stansen van leer naar portemonnees, riemen, schoenen en kleding

Bron: renovatienieuws.nl