Frezen van kunststof

Kunststof frezen is een type bewerking waarbij materiaal wordt verwijderd of bewerkt om de kunststof om te zetten in een eindproduct. Met behulp van computerbesturing wordt er naar gestreefd het hoogste kwaliteitsniveau te bereiken met de bewerking van kunststoffen door middel van frezen. Deze techniek wordt CNC-frezen genoemd en is een van de meest gebruikte methoden voor de verwerking van kunststoffen. De frezen die daarvoor gebruikt worden verschillen onder andere in het aantal assen dat ze hebben. Afhankelijk van de worden kunststoffen met 3-assige, 4-assige of 5-assige freesmachines gebruikt.

Welke materialen worden er gebruikt?

CNC-frezen van kunststof is het derde grote toepassingsgebied na aluminium en hout. Bij CNC-frezen wordt een groot aantal kunststoffen gebruikt. De CNC-freesmachines zijn ontworpen voor de verwerking van harde kunststoffen en elastomeren, dat zij zachte of rekbare kunststoffen.

Criteria voor de bewerking van kunststoffen met CNC-freesmachines

In vergelijking met andere alternatieve materialen, zoals metaal, hebben kunststoffen bepaalde voordelen. Door de lagere dichtheid van de kunststof heeft het materiaal een lager gewicht en naar verhouding betere glij-eigenschappen, evenals een hogere chemische bestendigheid. Bij de verwerking van kunststoffen moet met een aantal factoren rekening worden gehouden, vooral bij het frezen, van kunststoffen, om de kwaliteit van het materiaal te behouden. Omdat kunststoffen verschillende eigenschappen hebben, worden ze verwerkt op verschillende manieren als ze in contact komen met CNC-freesmachines. Bij het frezen wordt de warmte beïnvloed door de bijbehorende gereedschappen en snijparameters te selecteren. Het vastklemmen van de grondstof is net zo belangrijk bij het frezen zelf van de kunststof. Bij overmatige belasting van de kunststof is het mogelijk dat het materiaal vervormd is voordat het door de frees wordt bewerkt en dat er vervolgens bij de verwerking van de kunststof maatafwijkingen kunnen optreden.

 

Gemeenschappelijke werkwijzen voor het frezen van plastic materialen

Bij het frezen van kunststoffen is een hoge mate van technische kennis vereist om de kwaliteit van het materiaal te behouden. Voor het CNC-frezen van kunststoffen wordt een geschikt programma geschreven of een sjabloon gebruikt en worden de juiste gereedschappen voor perfect frezen ontwikkeld. Nadat het te bewerken kunststofmateriaal met behulp van de vacuümspanner in de frees is gefixeerd, verplaatst de CNC-machine de geprogrammeerde contour met het bijbehorende geprogrammeerde gereedschap. Het plastic wordt met behulp van het vacuüm aangezogen, zodat de frees het materiaal kan verwerken. Naast deze vrij moderne methode is het natuurlijk mogelijk om de kunststof blokken op een meer conventionele manier in een bijbehorend apparaat te klemmen. Beide technieken worden voornamelijk gebruikt voor de verwerking van kunststoffen door 4- en 5-assig te frezen.

 

Bron: Marcol