Plinten

Het bouwen of verbouwen van uw woning kost veel keuzestress om allerlei grote en kleine zaken. Van de grote klussen als de muren stuken en de vloer leggen tot aan de kleine details als het uitkiezen van onderzetters. Een andere keuze die voor de meeste misschien niet belangrijk lijkt en voor de ander wellicht zeer belangrijk, de keuze van de plinten. Eveneens als mensen zijn deze namelijk verkrijgbaar in vele soorten en maten. Niet elke plint past precies bij elke vloer en elke interieurstijl. Plinten hebben namelijk ook een duidelijke invloed op de uiteindelijke stijl van je woning.

Soorten plinten

De laatste decennia zien we een duidelijke toename in de variatie en de hoeveelheid plinten die aangeboden worden. Om het iets minder ingewikkeld te maken, beperk ik mij in deze blog tot 6 soorten plinten. Namelijk de gladde plint, kraalplint, luxe plint, monumentenplint en de waalplint.

  • Gladde plint die strak is
  • Kraalplint klassieker
  • Luxeplint en elegant
  • Monumentenplint authentiek
  • Sierplint sfeervol
  • Waalplint subtiel

Van links naar rechts: waalplint, gladde plint, kraalplint, luxe plint, monumentenplint en sierplint.

Hierbij is het vooral belangrijk dat je voor jezelf nagaat wat voor soort interieurstijl heb ik of welke zou ik willen hebben. Zo passen de verschillende soorten plinten in zeer diverse interieurstijlen.

De plintmaat

Als je tevreden bent de plintsoort die je wil hebben is het uiteraard ook van belang welke maten je wil hebben. De maat van de plint doet namelijk heel veel met de uitstraling van de plint. De vuistregel die hierbij altijd gehanteerd wordt is: “Hoe hoger het plafond, hoe hoger de plint.”

Van oudsher uit kwamen hoge plinten veelal voor bij herenhuizen uit de jaren ’30, maar deze zien we de laatste jaren steeds vaker terugkomen. Ben je benieuwd naar de complete stijlelementen van de jaren ’30 in bijvoorbeeld een kamer en suite, klik dan eens op de link.