Hoe we het ook wenden of keren, een ongeluk zit een klein hoekje en kan altijd gebeuren. Vooral het werk op de bouwplaats of het thuis klussen verhoogt de kans op een ongeluk aanzienlijk. Want zoals het gezegde luidt, een ongeluk zit ook echt in een klein hoekje. Van je vingers te dicht bij de zaag houden tot aan uitglijden op een traptrede, zelfs de meest professionele en ervaren vaklui hebben af en toe nog een ongeluk. Het is dan wel een fijne gedachte als er iemand op dat moment aanwezig is die verstand heeft van BHV en/of die in bezit is van een VCA. Maar wat wordt er nu eigenlijk behandeld in een cursus bhv en is een bhv’er eigenlijk verplicht op de werkvloer, deze vragen zal ik gaan behandelen in deze blog.
Verplichte karakter van een Bhv’er
Een bedrijfshulpverlener is zeker geen overbodige luxe, de kans dat er een keer iets onverwachts gebeurt is relatief groot te noemen en stijgt met het aantal personen aanwezig op een bouwplaats. Hierbij dient de persoon die aangewezen is als bedrijfshulpverlener als eerste hulp tot de hulpdiensten zijn gearriveerd en kan deze opvangen en assisteren.
De hoeveelheid bhv’ers die er in het bedrijf aanwezig moeten zijn is onder andere afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de hoeveelheid werknemers. Als we kijken naar de ARBO, zijn er de volgende richtlijnen als het gaat om het minimaal aantal verplichte bhv’ers in een bedrijf:
– Bij 0-50 werknemers: 1 bhv’er
– Bij minder dan 250 werknemers: 1 bhv’ers per 50 aanwezigen
– Bij meer dan 250 werknemers: minimaal 5 bhv’er
Wat doet een Bhv’er
De taken van een bedrijfshulpverlener zijn breed en lopen van een beginnende brand blussen, het begeleiden van evacuaties tot aan directe eerste hulpverlenen aan het slachtoffer. Doordat het takenpakket zo breed is, is het belangrijk dat een bhv-certificaat jaarlijks wordt herhaald en vernieuwd.
Aansprakelijkheid
Mocht er toch onverhoopt een ongeluk gebeuren bij u op de werkvloer, dan is het misschien niet de eerste prioriteit maar is het wel fijn om te weten wie er aansprakelijk is. Het beperken van uw aansprakelijkheid tot een bepaald maximum wordt beschreven in uw algemene voorwaarden. Wilt u meer weten over de algemene voorwaarden klusbedrijf, klik dan op de link.