Brandveiligheid in de bouw

Na verschrikkelijke branden zoals die van de Notre Dame in Parijs en ook de Grenfell toren in Londen is ons des te duidelijker hoe belangrijk brandveilig bouwen is. Wetgevende instanties hebben de lat hoger gelegd om dergelijke branden in de toekomst te voorkomen. Het is dus zaak om op de hoogte te zijn van alle vereisten rondom brandveiligheid, niet alleen om aan de wet te voldoen maar natuurlijk voornamelijk om de veiligheid van de werknemers tijdens de bouw en de uiteindelijke bewoners van het pand na oplevering. In dit artikel bespreken we een aantal brandveiligheid kwesties om rekening mee te houden.

Droge blusleidingen

Een droge blusleiding is een blusleiding die zoals de naam al aangeeft geen water bevat. De droge blusleiding kan pas van dienst zijn wanneer de brandweer eenmaal gearriveerd is. Droge blusleidingen zijn bij Nederlandse richtlijnen verplicht in gebouwen die hoger dan zijn 20 meter, of die lastig te bereiken zijn voor de brandweer. Om de veiligheid te blijven garanderen is het noodzakelijk om de droge blusleiding na aanleg ook te blijven testen en keuren. Ieder jaar dient de droge blusleiding gecontroleerd te worden. En iedere vijf jaar is het verplicht om de droge blusleiding te laten afpersen, zoals beschreven op de website van Royal Safety.

Rookmelders

Voor wat betreft de rookmelders is het zo dat de gouden standaard de zogenaamde NEN 2555 rookmelder is. Dit is een meer geavanceerde rookmelder dan de standaard huis tuin en keuken rookmelder die je wellicht gewend bent. Deze rookmelders onderscheiden zich erin dat ze twee energiebronnen gebruiken. Mocht de stroom bijv. uitvallen, wat best wel eens zou kunnen gebeuren tijdens een brand, dan kan de rookmelder altijd nog werken op de batterij. Ook maakt de NEN 2555 rookmelder gebruik van meer geavanceerde, en dus accurate detectie methodes.

Brandwerende deuren

Tegenwoordig zijn ook brandwerende deuren verplicht (bron). Daarbij dient de gehele deur brandwerend te zijn, dus ook de overgang naar de wand. Het is van belang dat er sprake is van een mechanisme dat ervoor zorgt dat de deur automatisch dichtklapt wanneer er brand uitbreekt. De brandwerendheid van de deur duurt voor nieuwbouw tenminste 60 minuten te zijn.