Soorten gevelbekleding

Op zoek naar een geschikte gevelbekleding voor je woning? Dan heb je keuze uit veel verschillende soorten. Zo kun je voor groen en natuurlijk gaan, maar vaak is een kunststof gevelbekleding de meest duurzame oplossing. In dit artikel worden de verschillende opties besproken, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Natuurlijke gevelbekleding

In veel gevallen is het niet een bewuste keuze, maar nu eenmaal zo gegroeid, maar een groene natuurlijke gevelbekleding is een mooie optie voor jouw gevel. Een natuurlijke gevel bestaat vaak uit klimplanten die de hele gevel bedekken. Dit is een mooi en natuurlijk aangezicht, maar vergt veel onderhoud en geduld. Het duurt namelijk even voor de gehele gevel begroeid is. Daarnaast dien je de ramen en deuren vrij te houden van het groen en is snoeien dus noodzakelijk. Heb je voldoende tijd en groene vingers, dan is de natuurlijke gevel een goede optie.

Houten gevelbekleding

Wel een natuurlijke uitstraling, maar niet de tijd of groene vingers? Dan is een houten gevelbekleding wellicht een prima optie. Dankzij het hout, krijgt je gevel een warme, rustieke en natuurlijke uitstraling. Helaas ken t hout wel enkele nadelen. Zo dient het goed te onderhouden te worden. Schilderen of beitsen is dan ook noodzakelijk om verwering tegen te gaan.

Metalen gevelbekleding

Met metalen gevelbekleding zorg je voor een robuuste, stoere en moderne uitstraling van je woning. Daarnaast kent deze soort gevelbekleding een lange levensduur en is het onderhoudsarm. Ook leent het metaal zich uitstekend voor combinaties met andere materialen. Het nadeel is de hoge prijs van deze gevelbekleding soort. Daarnaast zijn niet alle metalen geschikt als gevelbekleding. Laat je dus vooraf goed informeren door de specialist.

Kunststof gevelbekleding

De meest duurzame vorm van gevelbekleding is kunststof. Kunststof gevelbekleding heeft een klassieke uitstraling, maar kan tevens een natuurgetrouwe look hebben. Met kunststof kun je veel kanten op. Zo kun je kiezen voor een houtnerf of betonlook, maar is een gladde structuur ook mogelijk. Kunststof is rotvrij en hoeft niet geschilderd te worden. Kunststof gevelpanelen van hoge kwaliteit kennen dan ook een lange levensduur en hebben weinig onderhoud nodig.

Welke gevelbekleding kies jij

Voordat je je woning gaat voorzien van gevelbekleding, is het verstandig je goed te laten informeren. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en kies de bekleding die bij jou past. Zo kun je nog jaren genieten en profiteren van jouw woning.