De overheid wil langzaam maar zeker van het gas af. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er geen enkele woning in Nederland nog een gasaansluiting heeft. Om dit te realiseren kan je op dit moment al gebruik maken van aantrekkelijke subsidies voor duurzame maatregelen.
Een andere trend is dat het gas steeds duurder wordt. Afgelopen Prinsjesdag heeft de overheid aangekondigd dat de belasting op gas gaat stijgen. Wanneer je veel warm water gebruikt, en dit opwarmt via de CV-ketel, dan zal je dit dus merken. Aan de andere kant gaat de belasting op stroom juist naar beneden. Dit zijn allemaal belangrijke ontwikkelingen m.b.t. de actuele energieprijzen
Een woning zonder gas heeft de toekomst
Al met al kunnen we wel zeggen dat een gasvrije woning de toekomst heeft. Maar hoe realiseer ik zoiets? Voor nieuwbouw is het niet heel ingewikkeld. Voor nieuwe projecten is het niet eens meer toegestaan om nog een woning met een gasgestookte CV-ketel op te leveren. Een stuk lastiger is het voor de bestaande bouw. Hieronder vind je het 4-stappenplan voor een woning zonder gas.
-
Begin met isoleren
Veel mensen denken dat – wanneer ze hun bestaande woning gasvrij willen maken – moeten beginnen met de aanschaf van dure systemen zoal een warmtepomp of zonnepanelen. Dit is een verkeerde gedachte. Zorg eerst dat je huis goed geïsoleerd is. Zo zorg je er namelijk voor dat de gewonnen warmte ook in huis blijft.
-
Na isoleren volgt ventileren
Zodra je jouw woning goed geïsoleerd hebt, ben je er nog niet. Bij isoleren hoort ook ventileren. Een gezond binnenklimaat is namelijk essentieel. Er zijn tegenwoordig ventilatieboxen die de warmte – die normaal jouw woning wordt uitgeblazen – opnieuw te gebruiken.
-
De CV-ketel de deur uit
Pas nadat je bent begonnen met isoleren en ventileren, komt de CV-ketel aan bod. Je kunt een gasvrij alternatief voor jouw CV gebruiken. Een warmtepomp is daarvoor ideaal. Eventueel is ook een biomassaketel of pelletkachel een optie. Je kunt deze opties prima aanvullen met een zonneboiler.
-
Wek de benodigde stroom op met zonnepanelen
Alternatieven voor een CV-ketel zoals een warmtepomp gebruiken veel stroom. Stroom is niet gratis. Zorg dus dat je zoveel mogelijk jouw eigen stroom opwekt. Dit kan met zonnepanelen. Panelen zijn tegenwoordig steeds krachtiger, en de terugverdientijd wordt steeds korter. Een veilige investering voor menig huishouden!