Tipsboot gezonken snel handelen

Boten die op zijn of zijn gezonken moeten worden opgeruimd. Het achterlaten van een boot is niet alleen zonde, maar het is ook nog eens strafbaar. De natuur moet behouden blijven en in een scheepswrak zit altijd nog wel iets bruikbaars. De locatie en de afmetingen van een gezonken boot bepalen de onkosten van het bergen van het wrak. Misschien is er een takelboot of zijn er duikers nodig. Iedere berging heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad. Voor het leeghozen of lichten zijn expertise en bepaalde gereedschappen noodzakelijk.

Gevaarlijke stoffen onder water

Bij het duurzaam afvoeren zijn de gevaarlijke stoffen een apart hoofdstuk. Uit een scheepswrak kan vanuit de motor en de tank brandstof gaan lekken of accuzuur. Dit zijn stoffen die niet in het milieu terecht moeten komen. Het veiligstellen van deze stoffen is een belangrijk onderdeel van het bergen. Olievlekken op het water kunnen worden ingedamd met speciale oliekeerschermen. Met speciale apparatuur kan de olie weer van het wateroppervlak worden geschept, De schade aan het milieu kan worden beperkt. Na het veiligstellen van alle gevaarlijke stoffen kan er verder worden gegaan met het milieuvriendelijk afvoeren van het scheepswrak. 

Onderdelen hergebruiken van een gezonken boot

Veel materialen van een scheepswrak kunnen worden hergebruikt. Nat geworden bekleding van de banken, bedden of vloer wordt versnipperd om weer nieuwe kunststoffen van te maken. Veel metaal, koper en aluminium kan goed worden omgesmolten zodat deze materialen niet op de vuilnisbelt eindigen. Ook hout vindt vaak een nieuwe bestemming omdat het na drogen weer tot iets anders verwerkt kan worden. Een gezonken boot is dus niet helemaal een verloren zaak. De romp van de boot kan, of deze nu van kunststof is of van staal, uit elkaar worden gehaald en worden omgesmolten. 

Duurzaam afvoeren van een gezonken boot

Heel wat energie is er voor nodig om een boot weer boven water te krijgen. De bergingsbedrijf heeft de kennis om snel te kunnen handelen. Gemeenten zijn vlug met het geven van boetes wanneer het om milieukwesties gaat. De ophaaldienst en het transport verplaatsen de boot naar de werkplaats of naar het dok waar het ontmantelen verder gaat. Van het optakelen tot aan het scheiden van al het afval neemt het bergingsbedrijf de zorgen uit handen.