betonnen lateien

Een betonnen latei is een soort draagbalk die veel gebruikt wordt voor het verdelen van de druk boven een wanddoorbreking. Wanneer je geen gebruik maakt van een betonnen latei, heb je het gevaar dat de constructie die je boven je wanddoorbreking wilt plaatsen in soort in de wanddoorbreking. Bekijk hier voor meer informatie op de website van betonlateien.nl.

Betonnen lateien gebruik

Een betonnen latei zul je vooral veel boven ramen en deuren vinden. Ook zul je ze af en toe tegenkomen boven een nis in een gebouw. Vaak is er een andere grote latei nodig voor elke wanddoorbreking. Dit komt omdat niet alles dezelfde maat heeft. Voordat je een betonnen latei aanschaft, is het dus heel erg belangrijk om op te meten wat je nodig hebt.

Door de spouwconstructie van de muur wordt een latei in twee delen geplaatst. Dit komt door de uitwerking van de isolatie rondom de wanddoorbreking. De twee lateien die geplaatst worden, maken daarom ook geen contact. Dit zorgt voor een betere isolatie tussen de twee lateien in.

Betonnen lateien worden in verschillende lengte en breedte maten verkocht. Dit komt omdat de druk die op de wanddoorbreking en de grootte van de wanddoorbreking vaak anders is. Hierom is het belangrijk om goed te kijken naar wat voor betonnen latei je nodig hebt.

Zichtbare en onzichtbare latei

Als je een metselaar inhuurt om een latei te plaatsen, is het belangrijk om een keuzen te maken tussen een zichtbare en een onzichtbare latei. Het is verschil is namelijk de zichtbaarheid van de latei aan de buitenkant van het gebouw.

Als je een zichtbare latei om je wanddoorbreking wilt laten plaatsen, is het nodig om een aantal verticale stenen rondom de wanddoorbreking te plaatsen. Deze verticale stenen worden ook wel de rollaag genoemd. Door deze rollaag te plaatsen onder de latei, zorg je ervoor dat alle druk van de latei op de juiste manier wordt verspreid.

Het is natuurlijk ook mogelijk om je latei onzichtbaar te laten plaatsen. De metselaar die je inhuurt, zal hem dan verwerken in de gevelstenen. Dit is vaak de makkelijkste manier van het plaatsen van een latei.